Wanneer je een NAVMAN 7000 Marifoon koopt, zul je merken dat hij GPS-coördinaten op het display kan weergeven. Dit is niet alleen een leuke functie om naar te kijken, maar het is ook een beveiligingsfunctie. Wanneer je op de noodknop op de Marifoon drukt, worden je GPS-coördinaten op het noodkanaal uitgezonden. Klinkt goed, nietwaar? Wanneer je de NAVMAN 7000 installeert, zul je merken dat deze een soort DIN-connector gebruikt voor zijn seriële NMEA-communicatie. Met een simpele kabel sluit je de PS/2-connector aan op de Marifoon en op een pc. Dit is hoe het werkt…

De GPS unit

De Haicom GPS-unit wordt geleverd met een USB- of een PS/2-verbinding. We hebben de PS/2-verbinding gebruikt omdat deze RS232-signalen afgeeft. Zo ziet de pin-layout eruit. Houd er rekening mee dat dit een mannelijke connector is, de vrouwelijke/contrastekker is horizontaal gedraaid.

Waarschuwing: sommige handleidingen zeggen dat dit apparaat op 12V kan werken en sommige zeggen dat het alleen op 5V werkt. Kijk op de doos om te zien welke spanning jouw apparaat aankan! In mijn geval heb ik een 7805-spanningsregelaar gebruikt om de ingebouwde 12v naar 5v te converteren.

Als je de connector afsnijdt en geen groen-wit-rode en zwarte draad vindt zoals beschreven in de handleiding, maar een rood-bruin-geel-oranje combinatie van draden, kun je de volgende tabel gebruiken:

RedVCC (+)
BrownGND (-)
YellowNMEA signal TX
OrangeNMEA signal RX

De connectie met de PC

De seriële connectie met de PC

Sluit pin 2 van de DB-9-connector aan op pin 5 van de PS/2-connector (GPS NMEA TX-signaal)
Sluit pin 5 van de DB-9-connector aan op pin 1 van de PS/2-connector (GPS-aarde)

De NAVMAN 7000 Marifoon

Als je geluk hebt, zijn de kabels op de NAVMAN gelabeld en kun je gemakkelijk de draden vinden die je nodig hebt. Als ze niet zijn gelabeld, is de NMEA IN (+) – draad geel en de NMEA IN (-) – draad groen.

Sluit het GPS NMEA TX-signaal aan op de NAVMAN NMEA IN (+) draad en de GPS-aarde op de NMEA IN (-) van de NAVMAN.

Nadat je alle draden hebt aangesloten, schakel je het apparaat in en na een paar seconden geeft het display op de Marifoon de GPS-coördinaten en de tijd weer!

Gefeliciteerd!

Thanks

Hartelijk dank aan J.Balks uit Nederland voor uitgebreid onderzoek naar het (alternatieve) kleurenschema voor de GPS unit en de NAVMAN unit!
Het is waarschijnlijk een grote hulp voor al die mensen die geen handleidingen in de buurt hebben en zich afvragen waar alle draden voor zijn.